Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

“Φρένο” στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Φρένο στην προοπτική παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία βάζει η απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη. Ο υπουργός χαρακτηρίζει το στρατόπεδο «ενεργό» και τη λειτουργία του «απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών», ενώ, όπως αφήνει να εννοηθεί, το ενδεχόμενο παραχώρησης μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον επωμιστούν οι Χανιώτες τα έξοδα μετεγκατάστασης…

Από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων κ. Βιρβιδάκης έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του υπουργού σημειώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο «τουλάχιστον προς το παρόν», ενώ τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης όσο και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης δήλωσαν στα ´Χ.Ν.´ ότι μεταθέτουν κάθε ενέργεια διεκδίκησης στο μέλλον προσδοκώντας σε ευνοϊκότερες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που θα επιτρέψουν την ικανοποίηση του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι τελευταίες αυτές εξελίξεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η οποία έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες των τοπικών πολιτικών, αλλά και της κεντρικής εξουσίας, που δείχνει να μην αναγνωρίζει ότι τα Χανιά έχουν προσφέρει ´γη και ύδωρ´ για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ 

Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην απάντησή του, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2012, προς τον κ. Βιρβιδάκη σημειώνει: «Το στρατόπεδο ´Μαρκοπούλου´ είναι ενεργό, μέσα δε σε αυτό στρατωνίζονται Στρατιωτικές Μονάδες και ως εκ τούτου η λειτουργία του κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών, εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα μετεγκατάστασης, η οποία, μέχρι σήμερα, προσκρούει στην αδυναμία κάλυψης των σχετικών δαπανών. Αντιλαμβανόμαστε τους σχεδιασμούς των τοπικών αυτοδιοικητικών Αρχών, αλλά για να συμπράξουμε θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα κονδύλια μετεγκατάστασης και να υπάρξουν και οι κατάλληλες υποδομές. Σε κάθε περίπτωση συνομιλούμε με τον δήμαρχο Χανίων και με τους βουλευτές του Νομού για να βρούμε λύση στο θέμα». 


 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ

Ερωτηθείς για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, σημείωσε ότι «μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία όλα αναβάλλονται» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε καταλληλότερες συνθήκες για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο θέμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, επεσήμανε ότι το περιεχόμενο της απάντησης προς τον βουλευτή κ. Βιρβιδάκη ήταν ταυτόσημο με τις απαντήσεις που είχε λάβει ο ίδιος από τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο, τον πρώην υπουργό Αμυνας κ. Αβραμόπουλο, αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία με τους οποίους είχε συνομιλήσει. «Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε να καταλαγιάσει το πράγμα και να επανέλθουμε κάτω από άλλες ευνοϊκότερες συνθήκες. Για μένα και τον Δήμο Χανίων πάντως το θέμα παραμένει ανοιχτό», δήλωσε ο κ. Σκουλάκης. 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ

 Για το ίδιο θέμα η Πρωτοβουλία Χανιωτών άφησε αιχμές κατά των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού και του Δήμου Χανίων διαχρονικά καταλογίζοντάς τους εσφαλμένους χειρισμούς, αλλά και έλλειψη διεκδικητικότητας, ενώ καυτηρίασε το περιεχόμενο της απάντησης του υπουργού. 

Συγκεκριμένα, το μέλος της Πρωτοβουλίας Σήφης Χιωτάκης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, σημείωσε: «Ολοι οι Χανιώτες γνωρίζουμε ότι το στρατόπεδο είναι ανενεργό. Είναι μόνο 5 – 6 φαντάροι για σκοπιά. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι επί υπουργίας Μεϊμαράκη και δημαρχίας Βιρβιδάκη, το στρατόπεδο παραχωρούνταν για 30 χρόνια στον Δήμο Χανίων, αλλά ο κ. Βιρβιδάκης αρνήθηκε να το παραλάβει με την αιτιολογία ότι ο Δήμος το ήθελε κατά κυριότητα για να κάνει κάθετους δρόμους κ.λπ. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και ο τότε νομάρχης κ. Αρχοντάκης και είχε απαντήσει με ανακοίνωση ο κ. Βιρβιδάκης. Τότε, λοιπόν, πώς παραχωρούνταν το στρατόπεδο εφόσον ήταν ενεργό;». 

Συνεχίζοντας ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετεγκατάστασης παραπέμποντας, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση του στρατοπέδου της Αγιάς, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είχαν παραχωρηθεί οι αναγκαίες εκτάσεις από τη δημοτική κοινότητα Αγιάς. «Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι η έκταση που βρίσκεται σήμερα το στρατόπεδο παραχωρήθηκαν από την κοινότητα Αγιάς. Ρωτάμε λοιπόν: είναι τόσο δύσκολο οι πολιτικοί μας να πάνε να δούνε σε τι ιδιοκτησίες είναι το στρατόπεδο της Αγιάς; Πέρα όμως από αυτό, τα Χανιά έχουν δώσει αρκετά πράγματα και είναι ντροπή το Υπουργείο Αμυνας να λέει ´τι θα μου δώσεις για να σου δώσω´. Εχουμε δώσει το λιμάνι της Σούδας με κόστος να μην αναπτυχθεί γιατί κατά ένα μεγάλο μέρος είναι στρατιωτικό. Εχουμε δώσει το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, το οποίο επίσης δεν έχει αναπτυχθεί γιατί είναι στρατιωτικό με συνέπεια να έχουμε πολύ λιγότερες πτήσεις τσάρτερ. Εχουμε δηλαδή δώσει και γη και αέρα και μας ζητά το Υπουργείο τι θα του δώσουμε;», τόνισε ο κ. Χιωτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Ολα αυτά βαραίνουν τους πολιτικούς μας τώρα και 30 χρόνια. Βαραίνουν δημάρχους, νομάρχες, βουλευτές, οι οποίοι κοιτάζουν πρώτα το κομματικό τους όφελος και μετά το καλό των πολιτών. Αν είχαμε δραστήριο πολιτικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή το στρατόπεδο θα το είχαμε. Οπως θα είχαμε και αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση του Πεδίου Βολής, της 115 Π.Μ. και όλων των στρατιωτικών μονάδων που έχουν συσσωρευτεί. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε πολιτικό προσωπικό κι αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: