Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου... ή ένας μπάρμπας στην Κορώνη...

Πλησιάζει ο καιρός που θα γίνει η 7η γιορτή διεκδίκησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου... αν γίνει τελικά, γιατί απ? ό,τι φαίνεται οι πολίτες άρχισαν να κουράζονται.
Το θέμα ξαναγίνεται επίκαιρο όχι μόνο εξ αιτίας της γιορτής διεκδίκησης, αλλά κυρίως λόγω της είδησης που διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο: Το ΥΠ.ΕΘ.Α. παραχωρεί το πρώην στρατόπεδο 'Παύλου Μελά' για 49 χρόνια, συνολικής έκτασης 289 στρεμμάτων παρακαλώ, στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Να υπενθυμίσω ότι εδώ στα Χανιά αρκετά χρόνια τώρα διεκδικούμε ένα στρατόπεδο που είναι γύρω στα 54 στρέμματα και είναι στο κέντρο της πόλης. Να αναφέρω ακόμα ότι εχουν μαζευτεί πάνω από 6.000 υπογραφές πολιτών, ότι έχει πάρει ομόφωνη απόφαση το Νομαρχιακό, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και σχεδόν όλες οι συλλογικότητες του Νομού, υπέρ της παραχώρησης του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων. Για να είμαστε δίκαιοι επίσης με την κεντρική κυβέρνηση επί υπουργίας Μεϊμαράκη, παραχωρήθηκε και σε μας ο χώρος για ανάλογα χρόνια, αλλά η δημαρχία Βιρβιδάκη δεν το αποδέχθηκε, γιατί ήθελε λέει την ιδιοκτησία.
Αυτά, βέβαια, είναι παρελθόν και θα πρέπει τώρα να δούμε τι μπορούμε να πράξουμε με τα νέα δεδομένα... θα πρέπει να ξαναμετρήσουμε τις δυνάμεις μας.... να αφαιρέσουμε κάποιες δυνάμεις και κάποιους Φορείς που είχαμε υπερεκτιμήσει, γιατί εκτός του ότι έκαναν τακτικά λάθη, παρέμειναν μόνο στα λόγια... και να προσθέσουμε κάποιους άλλους. Θα πρέπει επίσης να δούμε με ποιο σκεπτικό παραχωρήθηκε το εν λόγω στρατόπεδο στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ποια είναι τα δικά μας επιχειρήματα, για να καταφέρουμε και εμείς να έχουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Η πρώτη ανάγνωση θα έλεγα ότι είναι πολύ καθαρή: Στον Δήμο Θεσσαλονίκης πολιτεύεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών κ. Βενιζέλος. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση, αλλά είχαμε υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι όμως δεν το είχαν βάλει ποτέ στα προβλήματα της πόλης που είχαν προτεραιότητα... από ό,τι φαίνεται εκ των υστέρων, οι πανίσχυροι κομματικοί πολιτευτές του Νομού δεν το κίνησαν το θέμα αυτό, ούτε παρασκηνιακά, άσχετα αν σε παραμονές εκλογών το έβαζαν πρώτο στη λίστα. Και ναι μεν δεν έχουμε μπάρμπα στην Κορώνη, έχουμε όμως άλλα πολύ ισχυρά επιχειρήματα που θα μπορούσαμε να τα εκμεταλλευτούμε. Πρόσφατα μας διαβεβαίωσαν οι... φίλοι μας Αμερικανοί ότι: «...η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας - κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή...». Γη και ύδωρ δίνουμε χρόνια τώρα στις Εθνικές και Νατοϊκές δυνάμεις, αλλά δεν δικαιούμαστε να πάρουμε ένα οικόπεδο από τον στρατό 54 στρεμμάτων, που δεν έχει καν τίτλους ιδιοκτησίας... γιατί απλούστατα δεν του ανήκε ποτέ. Αφού, λοιπόν, οι πολιτευτές και οι αυτοδιοικητικοί του Νομού απέτυχαν, το βάρος πέφτει πλέον σχεδόν αποκλειστικά στις πλάτες του απλού κόσμου και βεβαίως στις καινούργιες πολιτικές δυνάμεις που μπήκαν για πρώτη φορα στο Κοινοβούλιο, όπως είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Ετσι οι γιορτές διεκδίκησης θα πρέπει να εξελιχθούν σε μαζικό, αγωνιστικό, κίνημα που θα απαιτεί το αυτονόητο: την παράδοση του χώρου του στρατοπέδου στους πολίτες των Χανίων. Συγχρόνως όμως θα πρέπει και η αξιωματική αντιπολίτευση, να το βάλει και στις δικές της προτεραιότητες, αυτό το σημαντικό αιτούμενο της χανιώτικης κοινωνίας και να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των πολιτών. Οχι ρητορεύοντας και επερωτώντας τον υπουργό στη Βουλή... γιατί οι ρητορείες και τα λόγια δεν έφεραν έως τώρα κανένα αποτέλεσμα. Τώρα πλέον σειρά έχουν οι πράξεις.

Σήφης Χιωτάκης
Πηγή: "Χανιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: