Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αποτίμηση της 6ης γιορτής διεκδίκησης

Για 6η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η γιορτή διεκδίκησης του χώρου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Παρόλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας η συμμετοχή τους ήταν μεγάλη, γιατί ήθελαν να δώσουν με την παρουσία τους ένα ηχηρό μήνυμα προς τους θεσμικούς φορείς και ιδιαίτερα προς τη Δημοτική Αρχή:
Ο χώρος του στρατοπέδου μας ανήκει και δεν τον διαπραγματευόμαστε!
Ο χώρος αυτός θα έπρεπε να έχει ήδη αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, μιας και το στρατόπεδο είναι ανενεργό, αλλά λόγω απραξίας και προσωπικών χειρισμών της Δημοτικής Αρχής δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατό.
Τώρα μάλιστα που το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι έτοιμο να καταργήσει πάνω από 50 στρατιωτικές Μονάδες για λόγους οικονομίας, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τους άλλους θεσμικούς φορείς της πόλης, αλλά και με τους πολίτες και να μην αφήσει να πάνε ακόμα 2 χρόνια χαμένα.
Οσον αφορά το ΥΠ.ΕΘ.Α. το μήνυμα είναι σαφές:
Τα Χανιά πολλά έχουν δώσει στις Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι τώρα. Αρκετά!
Επιπλέον ας ψάξουν οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων μήπως έχει ήδη παραχωρήσει έκταση για κατασκευή στρατοπέδου στην Αγιά  προς ανταλλαγή με τον  χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αυτό δεν το υποστηρίζουμε τυχαία, αφού διαβάζουμε στον 'Παρατηρητή' της 10/9/1952: '…εν συνεχεία συνεζητήθη ευρέως το θέμα της παραχωρήσεως του στρατιωτικού γηπέδου Αγ. Ιωάννου καθώς και των Ιταλικών Στρατώνων Κήπου, εις τον Δήμον Χανίων, επ’ ανταλλαγή οικοπέδων αναλόγου εκτάσεως έξωθι της πόλεως και προς την κατεύθυνσην της Αγιάς, διά την ανέγερση νέων στρατώνων…'.
Τον χώρο της εκδήλωσης επισκέφθηκε και ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους του για να ανακοινώσει ότι έστειλε λίγες μέρες πριν μια επιστολή στον υπουργό και βεβαίως για να κάνει δηλώσεις στα κανάλια… και να φανεί ότι η Δημοτική Αρχή διεκδικεί μαζί με τους πολίτες, λες και δεν γνωρίζει η χανιώτικη κοινωνία ότι οι τοπικοί άρχοντες είναι απόντες από αυτές τις διεκδικήσεις.
Αν η Δημοτική Αρχή για να δράσει χρειάζεται πίεση από τους πολίτες, τότε θα την έχει, όχι μόνο για το στρατόπεδο, αλλά και για άλλους ήδη ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους που απειλούνται, όπως η πλατεία Δικαστηρίων, όπου ο Δήμος εγκαλείται από τον Συνήγορο του Πολίτη να απαντήσει γιατί κόπηκαν παράνομα τα δέντρα και γιατί εξαφανίστηκε η παιδική χαρά που υπήρχε εκεί. Οπως και για το πρόβλημα ηχορρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης και κατάληψης όλο και περισσότερων κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα.
Τελειώνοντας να επισημάνουμε, επειδή τίποτα δεν χαρίζεται, ότι οι συμπολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δυναμικά το ενδεχόμενο ξεπουλήματος του χώρου του στρατοπέδου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: