Στην από 17/4/2007 συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου αποφασίστηκε να εκφράσουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τις πάγιες και σταθερές θέσεις μας που είναι οι παρακάτω:
⦁ Κατάργηση της βεβιασμένης απόφασης
του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων
⦁ Την εξ ολοκλήρου παραχώρηση του χώρου του Στρατοπέδου στο Χανιώτικο λαό.
⦁ Ελεύθερος Δημόσιος χώρος για όλους τους κατοίκους της πόλης μας.
⦁ Όχι περίκλειστες αθλητικές εγκαταστάσεις, κερκίδες, σκυροδέματα και ταρτάν.
⦁ Όχι κτιριακές εγκαταστάσεις, αναψυκτήρια, καφετέριες κ.α.
⦁ Χώρος πρασίνου και το πολύ ένα σχολικό κτίριο.
⦁ Χώρος πρασίνου και όχι όπως το τσιμεντοποιημένο πάρκο ειρήνης και φιλίας, το
τόσο αφιλόξενο για τους κατοίκους της πόλης μας.
⦁ Συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε
οποιαδήποτε διαδικασία αποφάσεων.
Η παρούσα απόφαση να γνωστοποιηθεί και να κατατεθεί
στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της 18ης Απριλίου τρέχοντος έτους.
Οι κάτοικοι της περιοχής.
Η παραπάνω απόφαση ήταν η πρώτη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής του στρατοπέδου. Προηγήθηκε η 889/28-12-2006 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με την οποία γινόταν πολεοδόμηση του στρατοπέδου σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο:
Η απόφαση αυτή ήταν αντίθετη στο πνεύμα του Ν. 2745/99 που αφορά την μεταστέγαση στρατοπέδων και τη δημιουργία στους χώρους που απελευθερώνονταν κοινόχρηστο πράσινο και κοινωφελείς εξυπηρετήσεις. Τότε αν και ο νόμος έλεγε ότι τουλάχιστον 50% της πολεοδομημένης έκτασης θα έπρεπε να γίνει κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, μόλις το 21% ήταν πλατεία, παιδική χαρά, πολιτιστικές χρήσεις και σχολείο!
Ακολούθησαν μαζικές αντιδράσεις και γιορτές διεκδίκησης έξω από το στρατόπεδο με συλλογή πάνω από 12.000 υπογραφών. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η τότε δημοτική αρχή (Βιρβιδάκη) στάση και να παρθεί η 149/22-2-2010 ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία διεκδικούσε το σύνολο του στρατοπέδου κατά πλήρη κυριότητα για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις (δημιουργία χώρου πρασίνου και ενός σχολείου). Ακολούθησαν χρόνια αδράνειας από το Δήμο, με τον επόμενο Δήμαρχο κ. Σκουλάκη να μην κάνει τίποτα στην κατεύθυνση της διεκδίκησης.
Επί Δημαρχίας Βάμβουκα πάρθηκαν ακόμα δύο ομόφωνες αποφάσεις, η 174/18-3-2015 και η 41/29-1-18 με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Στην τελευταία μάλιστα απόφαση έγινε μνεία να αλλάξει η πρόταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (που η τροποποίησή του βρίσκεται σε εξέλιξη) με την οποία προβλέπεται το 20% του στρατοπέδου να γίνει οικοδομικά τετράγωνα σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο (η περιοχή αριστερά τα οικοδομικά τετράγωνα) . Για το ίδιο θέμα κατατέθηκε ένσταση με 550 υπογραφές, που ζητούσε να μην γίνει καθόλου πολεοδόμηση.
Παρόλα αυτά ο κ. Βάμβουκας συμφώνησε με τον Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για ενοικίαση του στρατοπέδου για 99 χρόνια με τίμημα το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, που υπολογίζεται περίπου σε 100.000 € το χρόνο. Πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν η παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα, με τη λογική ότι ο χανιώτικος λαός αρκετά έχει δώσει στο στρατό. Παρ όλα αυτά κρίθηκε ως θετική εξέλιξη η παραχώρηση του στρατοπέδου στο σύνολό του στο Δήμο Χανίων έστω και με ενοίκιο.
Ο κ. Βάμβουκας όμως, προχώρησε και παραπέρα, αφού κατά παράβαση όλων των προηγούμενων αποφάσεων με την ψήφο μόνο της συμπολίτευσης πήρε την 520/18-7-2018 απόφαση αυτός και η δημοτική ομάδα μόνο, να χτίσει εντός του στρατοπέδου 11.000 μ² με χρήσεις εκτός από κοινωφελείς και κοινόχρηστες, επιπλέον εκθεσιακά κέντρα, χώρους συνάθροισης κοινού, εστίασης και αναψυχής και μάλιστα όχι περιορισμένα όπως στο παραπάνω σχέδιο αλλά στο σύνολο του στρατοπέδου, αφού το ονομάζει «περιοχή πρώην στρατοπέδου προς αξιοποίηση»…
Οι Χανιώτες έχουμε ανάγκη από χώρους πρασίνου και αθλητισμού και όχι από εκθεσιακά κέντρα και χώρους συνάθροισης, που μυρίζουν από μακριά οικονομικά κέρδη για λίγους. Θέλουμε ανοιχτούς χώρους πρασίνου και αθλητισμού, που να μπορούμε να επισκευτούμε ελεύθερα όλοι. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Από το 2007 τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τις ανάγκες των κατοίκων, για να μην πούμε ότι η ανάγκες για πράσινο και αθλητισμό είναι μεγαλύτερες λόγω της αύξησης των κατοίκων-οικοδομών. Αν περάσει η πολεοδόμηση του Βάμβουκα στο ΓΠΣ, πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Δεν θα έχουμε το χώρο που δικαιούμαστε και που σαν πόλη έχουμε ανάγκη, αλλά άλλη μία περιοχή με τσιμέντα. Πολλοί ήταν αυτοί που σχεδίασαν να τσιμεντάρουν αυτό το χώρο φυσικά «για το καλό μας». Μέχρι σήμερα όμως δεν τα κατάφεραν. Ας μην ήμαστε εμείς οι πολίτες που θα ζήσουμε μια τέτοια ήττα.
Γι αυτό πρέπει να αντιδράσουμε άλλη μια φορά μαζικά με τη συμμετοχή μας το Σάββατο 8/9 από τις 18,00-24,00 στη γιορτή που γίνεται έξω από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και διοργανώνεται από το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αληλλεγγύης και την Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !
ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!
ΔΕΝΤΡΑ ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου