ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΧΑΝΙΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Θα ήμαστε και σήμερα κουραστικά μονότονοι, αφού συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πρέπει να γίνει πράσινο. Αυτό που σήμερα ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε ως εισήγηση δεν είναι άξιο της πόλης, των πολιτών της, αλλά και όλων των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων. Γιατί σε όλα τα προηγούμενα Δ.Σ. έχουμε ομόφωνες αποφάσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: να γίνει πράσινο και το πολύ ένα σχολείο. Ακόμα και το αρχικό Δ.Σ. με δήμαρχο τον κ. Βιρβιδάκη, που ήθελε πολεοδόμηση και μετά άλλαξε γνώμη. Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι κάνει πολύ καλύτερα που αντιμετωπίζει ως ενιαίο χώρο το στρατόπεδο σε σχέση με την αρχική πρόταση πολεοδόμησης του Βιρβιδάκη με τα οικοδομικά τετράγωνα. Σημασία δεν έχει το περιτύλιγμα κ. Δήμαρχε, αλλά το περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο είναι το ίδιο: Τσιμέντα και εκμετάλλευση (εσείς το λέτε αξιοποίηση).
Σήμερα ακούσαμε απίστευτα πράγματα, μέχρι και το ότι επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα μέσα σε χώρο πρασίνου μάθαμε. Ξέρει πολύ καλά ο κ. Δήμαρχος τι είναι πράσινο, όπως το ξέρουν και οι μελετητές που συνέταξαν το νέο ΓΠΣ, αλλά και οι τεχνικοί του σύμβουλοι. Λυπούμαστε, αλλά σήμερα ο επικεφαλής του Δήμου δεν μίλησε ως Δήμαρχος αλλά ως επιχειρηματίας. Πώς εξηγείται αλλιώς, ότι δεν καταλαβαίνει τη σημασία της λέξης «κοινωφελείς», γιατί έτσι βάφτισε τις χρήσεις που θα μπουν μέσα στο στρατόπεδο. Άλλο κοινωφελείς, που είναι χρήσεις που ωφελούν το κοινό καλό, το κοινωνικό σύνολο και άλλο εκθεσιακά κέντρα και χώροι συνάθροισης κοινού, που ωφελούν την τσέπη κάποιου επιχειρηματία!
Εξ άλλου υπάρχουν στα Χανιά κτίρια που ουσιαστικά είναι άχρηστα και μπορούν να δεχτούν έντονες χρήσεις, όπως εκθεσιακά κέντρα και χώρους συνάθροισης κοινού και αυτά είναι οι εγκαταστάσεις της Αγυιάς, το παλιό ψυχιατρείο, τα Νεώρια κλπ. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε αυτά, παρά θέλετε να προσθέσετε νέα τσιμέντα στην πόλη;
Παρουσιάστηκε ως γενική κατηγορία χρήσεων το αστικό πράσινο και μετά με κάποιο μαγικό τρόπο αναφέρθηκε ότι μέσα στο αστικό πράσινο θα μπουν και άλλες χρήσεις. Αυτό λοιπόν, η χρήση του αστικού πρασίνου είναι ψευδεπίγραφη, το ανέφερε ο Δήμαρχος για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, αφού ο νέος νόμος που επικαλείται, το ΠΔ 59/29-6-18 είναι πολύ σαφής για το ποιες χρήσεις επιτρέπονται σε χώρους αστικού πρασίνου. Στους Ελεύθερους Χώρους – Αστικό Πράσινο λοιπόν επιτρέπονται εκτός από το πράσινο, περιορισμένης έκτασης δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής, κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης μόνο για τους χρήστες, μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις μικρά ανοιχτά θέατρα και γωνιές ανακύκλωσης. Αυτό που θέλετε να κάνετε δεν είναι αστικό πράσινο, αλλά πολεοδόμηση, με συντελεστή δόμησης και κάλυψης. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια;
Με τον επιχειρούμενο σχεδιασμό, δηλ. οικοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου περίπου 8 στρέμματα, για τη δημιουργία χρήσεων ξένων με το πράσινο, ουσιαστικά αναιρείται ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα ερήμην των πολιτών. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στο Δήμαρχο, να αλλοιώνει ειλημμένες αποφάσεις; Ας σκεφτεί ο κάθε πολίτης, γιατί έρχονται εκλογές.
Μας είπε ο Δήμαρχος ότι οι περισσότεροι πολίτες από τους 150 που συμμετείχαν στη διαβούλευση, ζήτησαν πράσινο. Έτσι τους σέβεται; Εκτός όμως από τους 150 πολίτες, δεν σέβεται ούτε τους πολύ περισσότερους 600 που υπέγραψαν την ένσταση μαζί με τη Πρωτοβουλία Χανιωτών κατά της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης του στρατοπέδου.
Το παράδοξο είναι ότι από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικά η ανάγκη για δημιουργία δόμησης σε αυτή την περιοχή. Στη μελέτη για το νέο ΓΠΣ διαπιστώνεται το σοβαρό έλλειμμα χώρων πρασίνου για την πόλη των Χανίων: Στον Πίνακα Π.3.7.2 αναφέρεται ότι το έλλειμμα είναι 311 στρ. Επίσης από τη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης διαπιστώνεται έλλειμμα σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη αναφέρει ότι στην πόλη για χώρους άθλησης υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο 310 στρ. που σημαίνει ότι έχει ανάγκη για νέες δεσμεύσεις χώρων με σωστή κατανομή ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να εξοπλιστούν οι ελλειμματικές περιοχές. Στους πίνακες ΠΕ 8 Αγίου Ιωάννη και ΠΕ 9 Δικαστηρίων επίσης διαπιστώνεται ότι το έλλειμμα σε πράσινο και αθλητικές εγκαταστάσεις είναι 45 στρ. Πώς δικαιολογούν λοιπόν επιστημονικά οι μελετητές του ΓΠΣ την αποσιώπηση αυτής της έλλειψης και την εκτόξευση της ανάγκης για δόμηση; Σήμερα ακούσαμε πολλές φορές ότι την πρόταση για πολεοδόμηση την κάνουν οι μελετητές του ΓΠΣ. Αν είναι έτσι γιατί δεν είναι σήμερα εδώ να την υποστηρίξουν; Η αλήθεια είναι ότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι μελετητές αλλά ο Δήμαρχος, γιατί πολύ απλά «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο».
Αν το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανατρέψει την καταστρεπτική εισήγηση του Δημάρχου όσον αφορά το Μαρκόπουλο, τότε θα είναι συνυπεύθυνο για την υποβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη. Θα είναι συνυπεύθυνο για την αδιαφορία του Δημάρχου απέναντι στους πολίτες, τις 6.000 υπογραφές, τις μαζικές γιορτές διεκδίκησης. Θα είναι συνυπεύθυνο ακόμα γιατί θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του μαζί με τον Δήμαρχο 4 ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων....
Αν το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ικανό να πάρει μια σωστή απόφαση που να είναι υπέρ των πολιτών, ας αφήσει το στρατόπεδο ως έχει. Ίσως στο μέλλον υπάρξουν δημοτικές αρχές που θα δώσουν στους πολίτες τους χώρους πρασίνου και αθλητισμού που δικαιούνται. Καλύτερα να μην γίνει τίποτα, παρά χώροι εκμετάλλευσης κοινού. Καλύτερα χώμα παρά τσιμέντα!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου