Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Πώς έγινε τώρα αυτή η ξαφνική στροφή

 

Και ξαφνικά μας ανακοινώνει η κυβέρνηση ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι ενεργό. Είχε προηγηθεί επερώτηση στην βουλή από τον πρώην Δήμαρχο και νυν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ.Βιρβιδάκη. Εύλογες οι απορίες μας τόσο για το όψιμο ενδιαφέρον του πρώην Δημάρχου, όσον και για την αλλαγή στάσης του υπουργείου Άμυνας, όπου βγάζει το στρατόπεδο από την λίστα των ανενεργών και το κατατάσσει στα ενεργά στρατόπεδα.

 

Για αυτόν τον χώρο η χανιώτικη κοινωνία έχει κινητοποιηθεί αρκετά χρόνια τώρα, όπως είχε πράξει και για τους Αγ. Αποστόλους και εκτός των άλλων δράσεων είχαν μαζευτεί πάνω απο 6000 υπογραφές, με αίτημα να αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο για την δημιουργία ενός πάρκου και ενός σχολείου. Σε αντίθεση τότε δημοτική Αρχή είχε εκπονήσει σχέδια, για την δόμηση του χώρου, με την ανέγερση δικαστικού μεγάρου και πολυκατοικιών. Άλλωστε αυτή η επιμονή της για πολεοδόμηση ήταν αυτή που δεν την άφησε να δεχτεί την παραχώρηση του ανενεργού στρατοπέδου από το Υπ. Εθ. Άμυνας προς τον Δήμο για 39 χρόνια, με την αιτιολογία ότι ήθελε την κυριότητα για να μπορεί να το πολεοδομήσει.

 

Να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι η ιστορία των στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης ξεκίνησε με τον ν 2745/99, ο οποίος προβλέπει την παραχώρηση των στρατοπέδων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αργότερα το 2002 μας διαβεβαίωνε ο υπουργός Άμυνας κ. Παπαντωνίου την εξ ολοκλήρου παραχώρηση αυτών των στρατοπέδων στους Δήμους, ως πάγιο αίτημα της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επι υπουργείας Μειμαράκη το συγκεκριμένο στρατόπεδο σαν ανενεργό υποθέτουμε, προσφέρθηκε στον Δήμο για 39 χρόνια, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες μάλιστα, ότι ο στρατός, για την μεταφορά του στρατοπέδου στην Αγυα απαιτούσε 3 εκατομμύρια. Απορία αφελών ....γιατί κάπως έτσι μας αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες...πως προσφέρει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ένα ενεργό στρατόπεδο στην τοπική αυτοδιοίκηση ; Επι εποχής μνημονίων το είχαν εντάξει σαν ανενεργό στα στρατόπεδα εκείνα που περιήλθαν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, για να το εκποιήσουν.

 

Να θυμίσουμε ακόμη ότι κατά καιρούς υπουργοί και στελέχη των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων διαβεβαίωναν τους Χανιώτες ότι, το οικόπεδο του στρατοπέδου δεν θα αντιμετωπισθεί ως εν δυνάμει αστικό ακίνητο προς εμπορευματική αξιοποίηση. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγήσει σε επιδείνωση της περιβαλλοντολογικής και πολεοδομικής λειτουργίας της πόλης.

 

Πώς έγινε τώρα λοιπόν αυτή η ξαφνική στροφή και το υπουργείο αποφάσισε να το εντάξει πάλι στα ενεργά στρατόπεδα, από την στιγμή που όλοι οι Χανιώτες γνωρίζουμε ότι χώρος πλέον δεν χρησιμοποιείται από τον στρατό και απλώς φρουρείται μόνον απο 5 – 6 φαντάρους , οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί του ένοικοι ; Πιθανώς αποβλέπουν να ξεχαστεί και να φύγει από την επικαιρότητα για να μπορέσουν να το αρπάξουν από την χανιώτικη κοινωνία. Ναι εδώ πρόκειται για αρπαγή, γιατί ο στρατός δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για αυτόν τον χώρο. Άλλωστε να θυμίσουμε, γιατί το ξεχνάμε απ ότι φαίνεται, ότι τα Χανιά είναι ο νομός που έχει δώσει ΓΗ και ΥΔΩΡ για την άμυνα της χώρας και όχι μόνο.

 

Καλούμε λοιπόν τους νέους άρχοντες της πόλης να υλοποιήσουν προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβουλίων και να μπουν μπροστά για την διεκδίκηση του χώρου. Γιαυτό και εμείς οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ας μην ελπίζουν οι κυβερνώντες και οι βουλευτές που τους στηρίζουν ότι εμείς οι πολίτες θα ξεχάσουμε .....ή θα απογοητευτούμε. 

 

Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου
Οκτώβριος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: