Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Οι αθιβολές για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Του Βαγγέλη Μπούρμπου



Η κρητική διάλεκτος με τη λέξη αθιβολή εκφράζει πολύ πετυχημένα την κουβέντα, τη συζήτηση, τη γνώμη, για ένα θέμα. «Είχα την αθιβολή σου» συχνολέει. Δηλαδή είχα την κουβέντα για σένα, σε σκεφτόμουν, μιλούσα για σένα.
Πολλές λοιπόν και για πολλά χρόνια οι αθιβολές, οι κουβέντες, οι συζητήσεις και οι γνώμες που γίνονται και εκφράζονται για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου. Πολλές οι γιορτές διεκδίκησης. Πολλά τα σχόλια στον καθημερινό τοπικό τύπο. Πολλές οι υπογραφές συμπαράστασης στις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας Χανίων για το θέμα αυτό.
Πρωτοξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 1952 επί δημαρχίας κ. Σκουλά. Τότε «συνεζητήθη ευρέως το θέμα της παραχωρήσεως του στρατιωτικού γηπέδου Αγίου Ιωάννου καθώς και των Ιταλικών Στρατώνων Κήπου εις τον Δήμον Χανίων, επ’ ανταλλαγή οικοπέδων αναλόγου εκτάσεως έξωθι της πόλεως και προς την κατεύθυνσιν της Αγιάς, διά την ανέγερσιν νέων στρατώνων». Το στρατόπεδο στην Αγιά υπάρχει ήδη. Το στρατιωτικό γήπεδο του Αγίου Ιωάννου,χωρίς κανένα τίτλο ιδιοκτησίας, μετατράπηκε σε στρατόπεδο.
Επί υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του κ. Μεϊμαράκη παραχωρήθηκε για 49 χρόνια στο Δήμο, αλλά αυτός «το κοιτούσε στα δόντια». Ήθελε -λέει- την ιδιοκτησία και όχι την παραχώρηση. Δηλαδή «Εμ μαλάτα, εμ γαλάτα, εμ τ’ αρνιά θηλυκά» που λέει και η ελληνική παροιμία.
Πριν μερικά χρόνια σε στιγμές «πατριωτικής εγρήγορσης» Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της παραχώρησης του στρατοπέδου στο Δήμο. Αυτή η «πατριωτική ευφορία» δεν κράτησε πολύ. Αρχίζει μια έντονη διαμάχη για τον τρόπο αξιοποίησης του στρατοπέδου πριν διασφαλιστεί η παραχώρηση. Γίνεται δηλαδή αυτό που πολύ πετυχημένα και χωρίς καμιά παρεξήγηση λέει η λαϊκή ρήση «Δυο γάιδαροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα» Πολλές κι εδώ οι αθιβολές. Πολλοί προτείνουν – κι έχουν δίκαιο γιατί το «πράσινο» στην πόλη των Χανίων μειώνεται επικίνδυνα -τη δημιουργία βοτανικού πάρκου. Άλλοι πάλι στο χώρο να αναγερθεί και σχολικό κτίριο Μια τρίτη ομάδα να τσιμεντοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος με την ανέγερση κτιρίων για τις ανάγκες στέγασης των δικαστηρίων και της Αντιπεριφέρειας.
Ωστόσο το στρατόπεδο Μαρκοπούλου μαζί με άλλα 81 μπαίνει στη λίστα αποδέσμευσης ως ανενεργό.
Βουλευτής της περιφερειακής μας ενότητας με τρισκελή ερώτηση ρωτάει τα αρμόδια υπουργεία όχι μόνο αν σκοπεύουν το Υπουργείο να παραχωρήσει στο Δήμο Χανίων όλο ή μέρος του στρατόπεδου (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), αλλά και αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε διάλογο με το Δήμο Χανίων και τους βουλευτές και πως θα λυθεί το θέμα της έλλειψης χώρων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας όπου συστεγάζονται τα δικαστήρια και ο δικηγορικός σύλλογος (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Δικαιοσύνης,Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων)!!!. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόθεν ορμώμενος ο βουλευτής μας υπόβαλε αυτή την τρισκελή ερώτηση. Γιατί να αναζητήσει διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο; Το διάλογο ζητάει αυτός που έχει το πρόβλημα. Ο κασιδιάρης όταν έχει «φαγούρα» ξύνεται από μόνος του και δεν ζητάει έξωθεν βοήθεια. Έπειτα το τρίτο σκέλος της ερώτησης γιατί συνδυάζεται με την παραχώρηση του στρατοπέδου; Μήπως η υποερώτηση αυτή χωρίς τη θέληση του ερωτώντος αναζωπυρώνει την παλιά διαμάχη για την αξιοποίηση του στρατοπέδου πριν ακόμα παραχωρηθεί;
Η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι εκπληκτική και συνάμα απόδειξη πως οι αρχές του τόπου μας «βαυκαλίζονται στην αιώρα» της προσκαιρότητας και του εφησυχασμού. «Το στρατόπεδο είναι ενεργό και η λειτουργία του κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών». Το πόσο ενεργό είναι μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με την πρώτη ματιά. Καμιά κινητικότητα στο χώρο. Οι εσωτερικοί δρόμοι χορταριασμένοι. Ελάχιστοι οι στρατιώτες για την περιφρούρηση του. Ασφυκτικά περιβαλλόμενο από οικοδομές.
Τι πρέπει να γίνει; Η νέα δημοτική αρχή άρχισε να την προσπάθεια να παραμερίζει τους «ογκόλιθους» των προβλημάτων που απασχολούν το μεγαλύτερο δήμο της Αντιπεριφέρειας, Η καρέκλα του δημάρχου είναι «παγωμένη», αφού λόγω της υπεραπασχόλησης δεν βρίσκει χρόνο να καθίσει στο γραφείο του. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι δείχνουν ομοθυμία και προθυμία να συνδράμουν στο δύσκολο έργο του. Στην περίπτωση αυτή η δημιουργία κοσμητείας φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με τη στελέχωσή της από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, βουλευτές,υπηρεσίες, ιδρύματα και οργανισμούς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η κοσμητεία αυτή μπορεί να κάνει προτάσεις και για πολλά άλλα θέματα για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: