Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ανησυχία περιοίκων για τον αμίαντο στο “Μαρκοπούλου”

Την ανάγκη ελέγχου του αέρα στα σημεία από όπου θα απομακρυνθεί ο αμίαντος και τη σημασία της αυστηρής τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας κατά τις εργασίες που συνεχίζονται στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου επισημαίνει ο oμότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικός στην Επεξεργασία και Διάθεση Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, παρότι είχε επισημανθεί ο αμίαντος σε διάφορα σημεία και είχε ενημερωθεί η εταιρεία με την οποία ο Δήμος Χανιών έχει εργολαβία για την απομάκρυνση του, σε κτίσμα που γκρεμίστηκε βρέθηκε αμιαντοσωλήνας (καμινάδα) που είχε κοπεί κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων σταμάτησαν οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο και ειδοποιήθηκε η εταιρεία που ξεκίνησε τη διαδικασία για την απομάκρυνση του αμίαντου. Οι εργασίες έγιναν αντιληπτές από κατοίκους της περιοχής που επικοινώνησαν με τα “Χ.ν.” δηλώνοντας την έντονη ανησυχία τους.
Για τον εντοπισμό του αμιάντου ενημερώθηκε και η Τεχνική Επιθεώρηση, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε και τη Δευτέρα και την Τρίτη στο χώρο και έλεγξαν αν τηρείται όλη η νόμιμη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία εκτιμά πως ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία από το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τον τρόπο απομάκρυνσης του αμιάντου.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Στα “Χ.ν.” μίλησε ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, η ερευνητική ομάδα του οποίου είχε καθοριστικό ρόλο στις επιτυχημένες εργασίες απομάκρυνσης αμίαντου από την οροφή του κτηρίου της Νομαρχίας, της Φιλαρμονικής του Δήμου και Σχολείων, του εργοστασίου της ΑΒΕΑ, στο παρελθόν.
«Η προσωπική μου άποψη προς αποφυγή κάθε μορφής κινδύνου για τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα το εργατικό προσωπικό είναι πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σωστή μορφή διαχείρισης.
Δεν μπορεί να διαπιστωθεί “δια απλού οφθαλμού” ότι δεν υφίσταται κίνδυνος. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Αν θέλουν να είναι σίγουροι θα πρέπει οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διαχείριση του αμίαντου να γίνουν μετρήσεις στον αέρα για να διαπιστωθεί αν απελευθερώνονται ίνες και σε τελική ανάλυση να παρθούν δείγματα , να τα αναλύσουμε και στο εργαστήριο μας και να αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος. Με έναν απλό, οπτικό έλεγχο δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν υφίσταται ή όχι επικινδυνότητα. Η δική μου πρόταση είναι αυτή: Να γίνει έλεγχος αν απελευθερώνονται ίνες αμιάντου κατά τη διάρκεια των εργασιών» λέει ο κ. Γιδαράκος.
Για τον ίδιο είναι απαραίτητο « κατά τη διάρκεια της εργασίας να αποφεύγεται η εισπνοή ινών αμιάντου με τη χρήση μασκών, στολών, γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό του συνεργείου που πρέπει να είναι εξειδικευμένο και να διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό.»
Σημειώνεται πως ο αμίαντος είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο από τη στιγμή που απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα με τη μορφή ίνας και τον εισπνεύσει .

Δεν υπάρχουν σχόλια: