Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Επιμονή για τσιμέντο στο στρατόπεδο από τη Δημοτική Αρχή

Χανιώτικα Νέα 8/5/2008

Επιμένει η δημοτική αρχή, παρά τις αντιδράσεις, στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με τη δημιουργία δικαστικού μεγάρου, σχολείου, πολιτιστικού κέντρου στο 81,37% της έκτασης των περίπου 53 στρεμμάτων.

Την απόφαση αυτή, που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, στις 11 Ιουνίου, επανεπιβεβαίωσε χθες μετά τα μεσάνυχτα οπότε ολοκληρώθηκε η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Και αυτή τη φορά η πλειοψηφία ενέκρινε την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την οποία αποδέχεται το σχέδιο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Χανίων.
Την ίδια ώρα η Πρωτοβουλία Χανιωτών και η συνέλευση κατοίκων της περιοχής, οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση στην πύλη του στρατοπέδου, την Κυριακή 18 Μαΐου, για να διεκδικήσουν πράσινο και όχι τσιμέντο.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι "στη συγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη το ποσοστό των κοινοφελών και κοινόχρηστων χώρων (81,37%) υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο ελάχιστο ποσοστό (50%) που προϋποθέτει ο Ν. 2745/99. Με τη συγκεκριμένη πολεοδομική λύση οι χώροι των κοινοφελών λειτουργιών (δικαστικό μέγαρο, σχολείο, πολιτιστικό κέντρο) έχουν άμεση σχέση με τους συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους (πλατείας, πάρκου - παιδικής χαράς, πρασίνου και στάθμευσης) στο κεντρικό τμήμα της πολεοδομικής έκτασης που καταλαμβάνει σήμερα το στρατόπεδο, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη πολεοδομική λειτουργία και εξυπηρέτηση της περιοχής, σε συνδυασμό με το δίκτυο των πεζοδρόμων και των δρόμων κυκλοφορίας αυτοκινήτων καθώς και με τη δυνατότητα σύνδεσης με το υπάρχον οδικό δίκτυο".
Η πρόταση έγινε δεκτή "με την προϋπόθεση ότι μετά την πολεοδόμηση ο Δήμος θα επιδιώξει τη διεκδίκηση με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο και των άλλων οικοδομικών τετραγώνων που παραμένουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για χρήση πρασίνου".

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ
"Θέλουμε πράσινο και όχι τσιμέντο" λένε οι Χανιώτες που αντιδρούν στην απόφαση αυτή για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Όπως είναι γνωστό, η πρωτοβουλία χανιωτών, αλλά και η συνέλευση κατοίκων της περιοχής Αγίου Ιωάννη, με εκδηλώσεις και σειρά άλλων ενεργειών διεκδικούν τον σημαντικό αυτό χώρο για τη δημιουργία πάρκου, καθώς η πόλη έχει αρχίσει να ασφυκτιά από το τσιμέντο που απλώνεται παντού.
Το μόνο που δέχονται είναι να γίνει το πολύ ένα σχολείο.
Η πρωτοβουλία χανιωτών και η συνέλευση κατοίκων της περιοχής, οργανώνουν την Κυριακή 18 Μαΐου, μετά τις 6 το απόγευμα, μεγάλη εκδήλωση έξω από την πύλη του στρατοπέδου.
"Η πρωτοβουλία χανιωτών, σε συνεργασία με τη συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του στρατοπέδου, ξεσήκωσαν πραγματικά όλη την κοινωνία των Χανίων, που απαιτεί πλέον με μια φωνή, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να αποδοθεί στο σύνολό του στους δημότες, για αποκλειστική χρήση πρασίνου και το πολύ ενός σχολείου για τις ανάγκες της περιοχής.
Η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όλες οι δημοτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης, το εργατικό κέντρο Χανίων, το ΤΕΕ δυτικής Κρήτης, το Γεωτεχνικό επιμελητήριο, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων, ο ιατρικός σύλλογος, η ένωση γιατρών ΕΣΥ Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών, η ένωση γονέων, ο σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο σύλλογος τεχνολόγων γεωπόνων, η οικολογική πρωτοβουλία, οι οικολόγοι πράσινοι, οι ποδηλάτρεις, το κοινωνικό στέκι – στέκι μεταναστών, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, η Ρόζα Nέρα, ο σύλλογος ΑΜΕΑ Χανίων, το σωματείο μισθωτών τεχνικών, ο στεγαστικός συνεταιρισμός καταναλωτών, και οι πάνω από 7.000 συμπολίτες μας που έχουν υπογράψει το κείμενο διεκδίκησης του στρατοπέδου για πράσινο και σχολείο, δείχνουν το μέγεθος του κινήματος που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται στην πόλη μας".

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης φαίνεται να αλλάζει ρότα!
Όπως είναι γνωστό, τη διατήρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έχει αποφασίσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απάντησε ο υπουργός Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε πρόσφατη ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.
Στην απάντηση του ο κ. υπουργός επισημαίνει επίσης πως η πολεοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που έχει γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, αποσκοπεί στην αξιοποίηση του στρατοπέδου για την εξεύρεση των απαιτούμενων πιστώσεων για την δημιουργία νέων σύγχρονων στρατοπέδων που θα υποδεχθούν τις στρατιωτικές μονάδες των αποδεσμευθεύντων στρατοπέδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: