Κυριακή 20 Απριλίου 2008

“Προφάσεις εν αμαρτίαις” από το δήμαρχο Χανίων

Του Δημήτρη Μαριδάκη, από τα Χανιώτικα Νέα 20/4/2008

Το μαύρο άσπρο προσπάθησε να παρουσιάσει ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλία Πολιτών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι στόχος του υπουργείου, αλλά και της Δημοτικής Αρχής είναι να ενοχοποιήσουν όλους τους πολίτες που, σε πείσμα των καιρών, αντιστέκονται σε αποφάσεις που υποβιβάζουν ακόμα περισσότερο
την ποιότητα της ζωής τους.
Ειδικότερα, ο κ. Βιρβιδάκης συνέχισε... το βιολί του. Από τη μία θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι το στρατόπεδο έμεινε εκτός της λίστας όσων στρατοπέδων αποδεσμεύονται κι από την άλλη υποστήριξε ότι ο Δήμος Χανίων προηγήθηκε σε "ετοιμότητα" όλων των άλλων Δήμων στην Ελλάδα (ακόμα κι εκείνων που είναι στη λίστα) αφού έχει ήδη πολεοδομήσει τον χώρο!
Παράλληλα, ο κ. Βιρβιδάκης υποτιμώντας το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών επί του θέματος επέλεξε να επιτεθεί στους τοπικούς φορείς που διαφωνούν με τον χειρισμό του Δήμου τονίζοντας ότι στοχεύουν μεθοδευμένα να μπλοκάρουν τη διαδικασία που αφορά την πολεοδόμηση του στρατοπέδου για να μην προχωρήσει το έργο η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου σε επιστολή της κάνει λόγο για ναπολεόντειες πρακτικές και για "τεράστιο προσωπικό Βατερλό" του δημάρχου, ενώ για το υπουργείο σημειώνει ότι φαίνεται να εφαρμόζει τη μέθοδο του σκοτσέζικου ντουζ με δηλώσεις άλλοτε "ζεστές" κι άλλοτε "κρύες" για την εξέλιξη του θέματος.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ο κ. Βιρβιδάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου εξαπολύοντας βολές κατά των τοπικών φορέων (χωρίς να τους κατανομάζει) που διατύπωσαν αντιρρήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η Δημοτική αρχή.
"Εχω πει επανηλειμμένως στο παρελθόν ότι κάποιοι στόχευαν και στοχεύουν μεθοδευμένα να μπλοκάρουν τη διαδικασία που αφορά την πολεοδόμηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για τους δικούς τους λόγους. Λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την προσπάθειά τους να μην προχωρήσει το έργο η παρούσα δημοτική αρχή. Αυτό κάθε μέρα επιβεβαιώνεται".
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι η πρότασή της περιελάμβανε 7 οικοδομικά τετράγωνα στο Μαρκοπούλου.
Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρατήρηση του δημάρχου ότι ο Δήμος Χανίων παρουσιάστηκε πιο έτοιμος από τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας:
"Εμείς έχουμε προηγηθεί όλων των άλλων στην Ελλάδα. Και το υπενθυμίζω αυτό διότι όπως είδατε τώρα κινείται η διαδικασία 29 στρατοπέδων σε 23 Δήμους στην άλλη Ελλάδα τη στιγμή κατά την οποία εμείς έχουμε ολοκληρώσει την πολεοδομική διαδικασία. Εμείς προηγηθήκαμε όλων των άλλων ακριβώς διότι ενδιαφερθήκαμε και διότι τρέξαμε".

Ο ΝΟΜΟΣ 2745/99
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Χανίων κ. Βιρβιδάκης διάβασε την εισηγητική έκθεση του νόμου 2745/99 στον οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι καθώς το κόστος δημιουργίας νέων στρατοπέδων είναι πάρα πολύ υψηλό, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσα από χρηματοδότηση της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, αναφέρεται στο κείμενο ότι "στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος (σ.σ. στρατηγικής αναδιάταξης στρατοπέδων) θα δοθεί προτεραιότητα στα στρατόπεδα που βρίσκονται στον ουσιαστικό ιστό των πόλεων με στόχο την επίτευξη των κοινωνικών εξυπηρετήσεων που είναι απαραίτητες για την τοπική ανάπτυξη αλλά παράλληλα και την απόδοση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας πολεοδομημένης γης. Το ποσοστό της πολεοδομημένης γης που θα αποδοθεί στον υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να είναι στο ίδιο το υπό μελέτη στρατόπεδο ή άλλο ή ακόμα και σε άλλη έκταση του δημοσίου. Αυτή η υπεραξία της γης θα αποτελέσει ένα νέο οικονομικό πόρο που θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των νέων στρατοπέδων".
Ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε στο σημείο αυτό ότι "με τις πράξεις κάποιων τα Χανιά τελειώνουν στη Γογονή" και συνέχισε λέγοντας: "Ο νόμος λοιπόν τι λέει; Εμείς δίνουμε τουλάχιστον το 50% που μπορεί να είναι και 60% και το υπόλοιπο το παίρνουμε ως πολεοδομημένη γη για να χρηματοδοτήσουμε τη δαπάνη μετεγκατάστασης των στρατοπέδων για τη δημιουργία των νέων στρατοπέδων. Πώς λοιπόν συζητάμε για μετεγκατάσταση των λειτουργιών του στρατοπέδου Μαρκοπούλου; Με ποια δαπάνη; Ποιος θα την βάλει;".
Καταλήγοντας σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν ανέφερε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κινούν τη διαδικασία και επιπλέον "ανέφερε ότι τουλάχιστον το 40% δίνεται, ενώ εμείς φροντίσαμε ως ΚΕΔΚΕ και κάναμε το τουλάχιστον 40% τουλάχιστον 50% και παράλληλα να μπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 102 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ο κ. Βιρβιδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αρμοδιότητας επί του θέματος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Επειδή υπάρχει και Σύνταγμα και υπάρχουν και νόμοι να διαβάσουμε τι λέει το άρθρο 102 του Συντάγματος, γιατί εδώ μιλάμε για προσπάθεια κάποιων "επαναστατών" να παραβιάσουν και το Σύνταγμα και τους νόμους. "Η διαδικασία των νομικών υποθέσεων ανήκει στους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού. Υπέρ των ΟΤΑ συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων καθώς και την κατανομή τους στους επιμέρους βαθμούς".
Ο κ. Βιρβιδάκης σχολίασε σχετικά: "Άρα αν είναι δουλειά του Α' ή του Β' Βαθμού το λέει ο νόμος. Με βάση αυτά, σε όλη την Ελλάδα το υπουργείο Άμυνας καλεί τους ΟΤΑ. Οι οικείοι ΟΤΑ καλούνται. Μόνο στα Χανιά δεν έχει λόγο ο οικείος ΟΤΑ. Τι έγινε παραβιάζουμε το Σύνταγμα και τους νόμους; Η αρμοδιότητα με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους είναι καθαρά του Δήμου Χανίων. Σαφέστατα η πρότασή μας είναι πολύ καλύτερη από τα 7 οικοδομικά τετράγωνα της πρότασης του 2001 και 2002 και σαφέστατα εμείς έχουμε φροντίσει ως ΚΕΔΚΕ να βελτιωθεί αυτός ο νόμος".

"Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΡΕΞΕΙ"
Ο κ. Βιρβιδάκης συνεχίζοντας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής σημειώνοντας ότι ο Δήμος Χανίων έχει προστρέξει των γεγονότων πολεοδομώντας το στρατόπεδο, τη στιγμή που στα 29 στρατόπεδα που αποδεσμεύτηκαν δεν έχει γίνει τίποτα.
"Έχω επικοινωνήσει με τον κ. Τασούλα τον υφυπουργό Άμυνας, ο οποίος είπε ότι τα συγκεκριμένα 29 στρατόπεδα είναι στρατόπεδα τα οποία δεν έχουν ούτε ένα φαντάρο μέσα και είναι κλεισμένα στρατόπεδα. Αυτό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι ο Δήμος Χανίων έχει προτρέξει των γεγονότων για να προλάβει τα γεγονότα. Στα 29 συγκεκριμένα στρατόπεδα δεν έχει γίνει τίποτα από πλευράς πολεοδόμησης. Οι Δήμοι δεν κίνησαν τις διαδικασίες όπως την κίνησε ο Δήμος Χανίων. Έρχεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους λέει "έχετε μείνει πίσω". Εμείς προτρέξαμε των γεγονότων και είμαστε πολύ πιο μπροστά από ότι βρίσκονται οι άλλοι. Έχουμε ολοκληρώσει την πολεοδόμηση. Από εκεί και πέρα ο κ. Τασούλας μου είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο ΓΕΣ το έχει ο κ. Λυμπέρης, ο δεύτερος υπαρχηγός, κι έχει αναλάβει ο κ. Παπαδογιάννης να μιλήσει με τον κ. Λυμπέρη. Μέσα από τον διάλογο αυτό θα ξαναεπανέλθει στα υπο πολεοδόμηση στρατόπεδα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ο υπουργός είπε ότι βγήκε από τον πίνακα τώρα δεν είπε ότι δεν θα ξαναμπεί ποτέ. Ο υπουργός λέει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εντός του συγκεκριμένου στρατοπέδου στρατονίζονται στρατιωτικές μονάδες των οποίων η μετεγκατάσταση κρίθηκε αδύνατη επί του παρόντος. Έχω πει ότι μέσα από τον διάλογο τον οποίο θα κάνουμε με το ΓΕΣ θα ξαναμπεί στον πίνακα των υπό μετεγκατάσταση στρατοπέδων το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Είναι σαφής η αναφορά του υπουργού. Βεβαίως κάποιοι αρέσκονται σε αυτό που είπα στην αρχή. Ένα είναι το θέμα: να μην κάνει έργο η παρούσα δημοτική αρχή. Μια μάχη χάθηκε, δεν χάθηκε ο πόλεμος".
Συνεχίζοντας, ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε: "Έχουμε συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό. Να πολεοδομήσουμε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σύμφωνα με τον ν. 2745 κι από εκεί και πέρα ήδη είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πως επί του παρόντος θα φύγει και θα ξαναμπεί στους πίνακες το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Βεβαίως σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά και κάποιοι θέλουν να παίξουν το δικό τους παιχνίδι. Η πολιτική είναι συγκεκριμένη: από την πολεοδομημένη γη θα χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου. Το λέει ο νόμος του '99. Πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου με τη 0% παραχώρηση; Το υπουργείο όπως εκφράστηκε με τους υφυπουργούς και υπουργούς πάντα έβαζε θέμα ότι "δεν μπορώ να δώσω το σύνολο του στρατοπέδου διότι θα πάμε φυλακή". Ξέρετε καμία περίπτωση που να παραχωρήσθηκε όχι προς χρήση αλλά κατά κυριότητα το 100% ενός δημόσιου χώρου; Προς χρήση βεβαίως και δώσανε στρατόπεδα στο 100%. Με μία διαφορά. Ότι προς χρήση σημαίνει ότι αύριο στο παίρνω πίσω και αύριο σου βάζω περιορισμούς".
Σημείωση: Το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου συζητήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης και στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 11

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ
“Το Βατερλό του δημάρχου”
Με μια γιορτή - διεκδίκηση έξω από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ετοιμάζεται να απαντήσει στις 17 Μαΐου η Πρωτοβουλία Πολιτών απέναντι στις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Άμυνας και τη στάση της Δημοτικής Αρχής.
Παράλληλα, κατηγορεί τον δήμαρχο Χανίων τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο "ως νέος Ναπολέοντας έχει αναλάβει ο ίδιος το θέμα των διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας όλους τους άλλους φορείς όπως Νομαρχία, ΤΕΕ, βουλευτές, κ.α." και μη αναλαμβάνοντας "το κόστος από το τεράστιο προσωπικό του «Βατερλό»!".
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
"Τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται συνειδητά τόσο από το Υπουργείο Άμυνας, όσο και από την Δημοτική Αρχή, μια απέλπιδα προσπάθεια για να χαλιναγωγήσουν και να κάμψουν επιτέλους τη θέληση σύσσωμου του χανιώτικου λαού ως προς το θέμα της διεκδίκησης του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για πράσινο και σχολείο.
Από τη μια μεριά, λοιπόν, το υπουργείο άμυνας φαίνεται να εφαρμόζει τη γνωστή σε όλους μας μέθοδο του σκοτσέζικου ντουζ (ζεστό - κρύο).
Έτσι πρώτα είχαμε τις ιδιαίτερα ζεστές δηλώσεις του πρώην υφυπουργού άμυνας κ. Λαμπρόπουλου εντός της Βουλής : «Οι ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα τμήμα, ένα κομμάτι του λαού μας και ποτέ δεν αντιδικεί ούτε με δήμους, ούτε με νομαρχίες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα…Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου υπάρχει η διάθεση και η πολιτική απόφαση…να περιέλθει το σύνολο του στρατοπέδου στο Δήμο Χανίων, που πιστεύουμε ότι, επειδή είναι μια πόλη που έχει πολύ λίγο πράσινο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εξαντλήσει ό,τι περιθώριο έχει και θα βρει πάση θυσία λύση… και αυτή την καλή δουλειά εμείς θα την κάνουμε σε λίγες μέρες… Όλοι μαζί να το συζητήσουμε!… Να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε τη λύση πάρα πολύ σύντομα…. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι σε πολύ σύντομο χρόνο όλος ο κόσμος στα Χανιά θα είναι ευχαριστημένος και όλοι μας θα χαρούμε όταν θα υπογράψουμε το τελευταίο χαρτί…».
Στη συνέχεια έχουμε τις πρόσφατες και «κρύες» δηλώσεις του υπουργού κ. Μεϊμαράκη: «Εντός του συγκεκριμένου στρατοπέδου στρατωνίζονται στρατιωτικές μονάδες των οποίων η μετεγκατάσταση κρίθηκε αδύνατη επί του παρόντος. Κατόπιν των παραπάνω η στρατιωτική υπηρεσία αποφάσισε τη διατήρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της και κατά συνέπεια την ακύρωση της ένταξής του στον πίνακα των αποδεσμευμένων στρατοπέδων».
Από την άλλη, ο δήμαρχος Χανίων χρησιμοποιώντας τη γνωστή του μέθοδο των αλλεπάλληλων τηλεοπτικών συνεντεύξεων χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις, κατακεραυνώνει τη θέληση όλων αυτών που διεκδικούν το σύνολο του στρατοπέδου (δηλαδή σύσσωμου του χανιώτικου λαού) και δεν τον αφήνουν ήσυχο να διαπραγματευτεί μόνος του όπως αυτός θέλει (μαζί με τους φοβισμένους και άβουλους δημοτικούς του συμβούλους) με το υπουργείο.
Το θλιβερό όμως για τον δήμαρχό μας (και για να μην ξεχνιόμαστε μαζί με τους φοβισμένους και άβουλους δημοτικούς του συμβούλους) είναι ότι ενώ εδώ και πάνω από ενάμισι χρόνο ως νέος Ναπολέοντας έχει αναλάβει ο ίδιος το θέμα των διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας (χρησιμοποιώντας και απαξιωτικές εκφράσεις) όλους τους άλλους φορείς όπως Νομαρχία, ΤΕΕ, βουλευτές, κ.α. χωρίς να διαθέτει ίχνος θάρρους για να αναλάβει και το κόστος από το τεράστιο προσωπικό του «Βατερλό»!
Ο στόχος και του Υπουργείου αλλά και της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρος: Να ενοχοποιήσουν όλους εμάς τους πολίτες που σε πείσμα των καιρών αντιστεκόμαστε σε αποφάσεις που υποβιβάζουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας. Να μας αποθαρρύνουν και να μας τιμωρήσουν για το θράσος μας να έχουμε γνώμη για την πόλη μας και να διεκδικούμε λύσεις πρασίνου που δεν αποφέρουν κέρδη στους εργολάβους τους.
Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η μοναδική ανάγκη που υπάρχει στην παρουσία των στρατιωτικών στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι για να προστατεύουν τον χώρο από τους πολίτες των Χανίων.
Τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και η Δημοτική μας Αρχή θα πάρουν όμως και πάλι τις ηχηρές απαντήσεις τους από τους χιλιάδες των Χανιωτών στις 17 του Μάη έξω από την πύλη του στρατοπέδου, στη δεύτερη γιορτή-διεκδίκησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: