Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Να αλλάξει η απόφαση πολεοδόμησης

 

Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης με θέμα «Η αξία του πρασίνου στην πόλη, η περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου» από την Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, είχε αποφασισθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις με την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων, έφεραν και πάλι το θέμα στην άμεση επικαιρότητα και όπως είναι επόμενο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εκδήλωση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/4 στις 19:00 στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΔΚ , έγινε αναφορά και στην τελευταία εξέλιξη.

 

Όπως ανέφερε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ο Γιάννης Τσουκάτος, δεν έχει γίνει συνέλευση και δεν υπάρχει θέση για τις ανακοινώσεις που έγιναν το Σάββατο παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δωρεάν παραχώρηση έκτασης 52 στρεμμάτων για έξι μήνες και έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά από τον  Δήμο Χανίων έναντι σχεδόν δύο εκατομ. ευρώ, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr.

Εκείνο που είναι βέβαιο, όπως επεσήμανε, είναι η τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με την οποία καθορίζεται συντελεστής δόμησης 0,1 και χρήσεις που προβλέπουν και ανέγερση κτιρίων τα οποία μπορεί να αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά ακυρώνουν τα όσα λέγονται περί χώρου αστικού πρασίνου.

 

«Είναι αντιφατικό να λέει ο δήμαρχος ότι ο χώρος θα γίνει πράσινο και την ίδια στιγμή να υπάρχει συντελεστής δόμησης. Μπορεί το όραμα του σημερινού δημάρχου να είναι το “πράσινο ” και αν είναι έτσι μπράβο του , αλλά μπορεί να μην είναι  το όραμα κάποιου άλλου δημάρχου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκάτος, ζητώντας την άμεση τροποποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις στην έκταση του πρώην στρατοπέδου.

Επιπλέον εκφράστηκε η πλήρης αντίρρηση στην διαμόρφωση στην εν λόγω έκταση ενός χώρου στάθμευσης και μάλιστα πρόχειρου έστω και προσωρινού, κάτι που ξεκίνησε σήμερα από συνεργεία του Δήμου Χανίων.

 

Για την αναγκαιότητα αύξησης των χώρων πρασίνου στην πόλη των Χανίων αλλά και κάλεσμα των Χανιωτών να παραστούν στην εκδήλωση της Τετάρτης 26/4 με ομιλητές τους  Θεοχάρη Ζάγκα, oμότιμο Kαθηγητή του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Γιάννη Τσουκάτο  Αρχιτέκτων μηχανικό ΕΜΠ M.sc στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, αναφέρθηκαν εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Χανιωτών η Πένυ Ασπραδάκη και εκ μέρους της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων ο Φώτης Ποντικάκης.

 

Πηγή: flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: