Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Η αξία του πράσινου στην πόλη - Η περίπτωση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου


Ποιος δεν γνωρίζει στις μέρες μας την αξία του πρασίνου στις σύγχρονες πόλεις; Ποια δεν γνωρίζει την ωφέλεια για το μικρο-κλίμα και την υγεία, την αισθητική και την ψυχαγωγία; Σε μια πόλη τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, με αποδεδειγμένο έλλειμμα σε χώρους πρασίνου, κάνουμε αγώνα εδώ και 15 χρόνια για να πείσουμε αυτούς που αποφασίζουν για την τύχη αυτής της πόλης για τα αυτονόητα. Το στρατόπεδο Μαρκόπουλου, που αρχικά ήταν στις παρυφές της πόλης αλλά με την επέκτασή της βρέθηκε στο κέντρο μιας περιοχής χωρίς χώρους πρασίνου, άχρηστο πια για το στρατό, αλλά ζωτικής σημασίας για την πόλη, πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου.
Δυστυχώς παρά τις 4 παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (που προέκυψαν μετά από πίεση του κινήματος των πολιτών), παρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και την πρόσφατη απόφαση της τοπικής κοινότητας Χανίων να χαρακτηριστεί χώρος Αστικού Πρασίνου, αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες να δώσουν συντελεστή δόμησης για 5.500 τ.μ. Χωρίς να αναφέρουμε την έκταση που παραμένει ως αντάλλαγμα στο στρατό για κατοικίες, και «προσωρινές» λύσεις, όπως τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, στο βωμό της τουριστικοποίησης. Εμείς πιστεύουμε ότι ολόκληρο το στρατόπεδο πρέπει να γίνει πάρκο, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία ελεύθερου φυσικού χώρου μέσα στον αστικό ιστό, δικαίωμα των σημερινών και μελλοντικών κατοίκων για ανθρώπινη ζωή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» συνδιοργανώνει με την «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων» εκδήλωσης με θέμα «Η αξία του πρασίνου στην πόλη, η περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου». Η εκδήλωση θα γίνει στο κτίριο του ΤΕΕ (Νεάρχου 23 Α’ όροφος) την Τετάρτη 26/4/2023 από τις 7,00 μ.μ. Έχουν προσκληθεί και θα εισηγηθούν οι :
Θεοχάρης Ζάγκας, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
Τσουκάτος Γιάννης, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Msc βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Καλούμε τους πολίτες να πλαισιώσουν την εκδήλωση και να συμμετέχουν ενεργά με γνώση και όραμα στο ώριμο και δίκαιο αίτημα, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να αποδοθεί στο Xανιώτικο λαό και να γίνει χώρος πρασίνου. Ας καταλάβουν και αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, ότι οι αποφάσεις τους δεν αφορούν μόνο το σήμερα, αλλά δεσμεύουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: