Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Διεκδικήσεις από το παρελθόν για στρατόπεδο

Αρωμα από το παρελθόν έχουν οι διεκδικήσεις των Χανιωτών για μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πάρκο και χώρο πρασίνου και αναψυχής και για δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη.
Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου διεκδικείται από τον Δήμο Χανίων από τη δεκαετία του 1950!
Ο ποδηλατόδρομος δρομολογείται στα Χανιά από το… 1899!
Το αποδεικνύουν έγγραφα και δημοσιεύματα εκείνων των εποχών που σήμερα αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Κρατάει χρόνια αυτή η… κολώνια με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Οι πρώτες συζητήσεις για την παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων δεν έγιναν προ ετών, αλλά προ δεκαετιών!
Οπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρατηρητής", του αείμνηστου Ε. Μπακλατζή, που κυκλοφορούσε στα Χανιά τη δεκαετία του ’50, στις 10 Σεπτεμβρίου 1952 είχαν γίνει συζητήσεις για την παραχώρηση του ίδιου χώρου στον Δήμο.
Τότε δήμαρχος Χανίων ήταν ο Νικόλαος Σκουλάς. Τώρα είναι ο Μανώλης Σκουλάκης.
Τότε, η συζήτηση αφορούσε παραχώρηση του στρατοπέδου με αντάλλαγμα ένα οικόπεδο ανάλογης έκτασης κοντά στην Αγιά για την ανέγερση στρατιωτικών ξενώνων. Τώρα, η απαίτηση είναι παραχώρηση του στρατοπέδου για τη δημιουργία πάρκου και χώρου πρασίνου.
Τότε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ήταν «στρατιωτικόν γήπεδον Αγίου Ιωάννη».
Τώρα, παραμένει στρατόπεδο, το οποίο διεκδικεί η κοινωνία.
Το δημοσίευμα της εποχής εκείνης μας κοινοποίησε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Σήφης Χιωτάκης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προέρχεται από το αρχείο του κ. Ευτύχη Κορκίδη.
Στην 1η σελίδα της εφημερίδας ο τίτλος αναφέρει:
«Αι ληφθείσαι χθες αποφάσεις κατά τας δύο συσκέψεις διά το στρατιωτικόν γήπεδον Αγίου Ιωάννου. Θα παραχωρηθή τούτο εις τον Δήμον;».
Το ρεπορτάζ αρχίζει ως εξής: «Την 6ην μ.μ. αφίκετο εις τον λιμένα Σούδας διά του δηζελοπλοίου 'Καραϊσκάκης' ο αντιστράτηγος κ. Θωμ. Πεντζόπουλος, συνοδευόμενος υπό του ταξιάρχου κ. Λαμπίρη και του συμπατριώτου μας συνταγματάρχου κ. Αντ. Ψαρουδάκη».
Στη συνέχεια η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι σε σύσκεψη στην αίθουσα τελετών της Γενικής Διοίκησης Κρήτης υπό την προεδρία του γενικού διοικητή κ. Κούνδουρου, συζητήθηκε «το επίμαχον ζήτημα του στρατιωτικού γηπέδου Αγίου Ιωάννου Χανίων, ακολούθως δε μετέβησαν άπαντες επί τόπου και ησχολήθησαν με την εξέτασιν του ζητήματος. Την εσπέραν η σύσκεψις επανελήφθη εις τα γραφεία της Γενικής Διοικήσεως και ελήφθησαν αι ακόλουθοι αποφάσεις:
1. Οπως διανοιγή δρόμος κατ’ ευθείαν από τον συνοικισμόν του Αγίου Ιωάννη προς την δυτική πλευράν του Δημοτικού Σχολείου.
2. Οπως μετατοπισθούν τα ήδη τοποθετημένα συρματοπλέγματα κατά 4 περίπου μέτρα προς διευκόλυνσιν της διαβάσεως των κατοίκων διά την επικοινωνία των μετά της λοιπής πόλεως».
 
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Παράλληλα στο ρεπορτάζ γίνεται ευθέως λόγος για παραχώρηση. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Εν συνεχεία συνεζητήθη ευρέως το θέμα της παραχωρήσεως του στρατιωτικού γηπέδου Αγίου Ιωάννου καθώς και των Ιταλικών Στρατώνων Κήπου εις τον Δήμον Χανίων, επ’ ανταλλαγή οικοπέδων αναλόγου εκτάσεως έξωθι της πόλεως και προς την κατεύθυνσιν της Αγιάς, διά την ανέγερσιν νέων στρατώνων. Το θέμα θα απασχολήση εν συνεχεία την Γενικήν Διοίκησιν Κρήτης και τον Δήμο Χανίων. Θα επακολουθήση δε συνεννόησις με τας αρμόδιας Υπηρεσίας και τα Υπουργεία. Κατά την εσπερινήν σύσκεψιν παρίστατον και ο δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάς».
Τώρα, έχουν περάσει εξήντα χρόνια από εκείνη τη σύσκεψη και οι συζητήσεις συνεχίζονται...

Γιάννης Λυβιάκης / Ελένη Φουντουλάκη
Πηγή: "Χανιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: