Στο πλαίσιο του παραπάνω νόμου, προβλέπεται και η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, στην Αγυιά.
Ας δούμε όμως πρώτα, ενδεικτικά, πώς αντιμετωπίζουν οι άλλοι Δήμοι της χώρας μας ανάλογες περιπτώσεις μετεγκατάστασης στρατοπέδων, για να κάνουμε στη συνέχεια τη σύγκριση με το Δήμο Χανίων.
Δήμος Πρέβεζας: Ημέρα – σταθμός για την πόλη της Πρέβεζας ήταν η 4η Ιουνίου 2008, αφού ο Δήμος προχώρησε στην απομάκρυνση της περίφραξης του στρατοπέδου «Σολωμού». Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, εκπρόσωποι Φορέων και Δημότες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να περπατήσουν μέσα στον χώρο του στρατοπέδου, το οποίο σύντομα θα αποδοθεί ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού στους πολίτες. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας, η κίνηση ήταν συμβολική και αποτελεί μια ακόμα στάση στο μακρύ «ταξίδι» που ξεκίνησε η Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το τέλος του. «Για εμάς, η ιστορία ξεκίνησε το 2003 όταν βρεθήκαμε μπροστά σε μια συμφωνία όπου η παράδοση των Στρατοπέδων στο Δήμο, σήμαινε αντάλλαγμα 3 δισεκατομμύρια δραχμές. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα τότε για να επιβάλλουμε την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου που έλεγε ότι αυτά θα έπρεπε να παραχωρηθούν δίχως ο Δήμος να δώσει ανταλλάγματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλάπας, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια Υπουργεία – σύμφωνα με τους πρόσφατες δηλώσεις των Υφυπουργών Άμυνας και Οικονομίας.
(Ο Δήμαρχος Πρέβεζας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών τη Δευτέρα 6 του Απρίλη στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε.)
Δήμος Πολίχνης: Με το σύνθημα «το στρατόπεδο είναι δικό μας» ο Δήμος Πολίχνης διοργάνωσε στις 5 Ιουνίου 2008 (παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος) πολιτιστικές – μαθητικές εκδηλώσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Οι φετινές εκδηλώσεις εντάχθηκαν στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής για την απόδοση του συνόλου του στρατοπέδου (680 στρέμματα) στην τοπική κοινωνία. Με εικαστικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, πάνω από 2000 μαθητές, γονείς και πολίτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, αποστέλλοντας το δικό τους μήνυμα για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και εκπαίδευσης εντός του στρατοπέδου.
Δήμος Σταυρούπολης: Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί σε συνεργασία με τους δημότες της πόλης τους, το σύνολο του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» για να μετατραπεί σε μητροπολιτική πάρκο. Μάλιστα, ο Δήμος υποστηρίζει σθεναρά ότι ο χώρος οφείλει να μείνει αδόμητος, αδιαίρετος και προσπελάσιμος. Απαιτεί την απαγόρευση κατασκευών και διαμορφώσεων που δε συνάδουν με τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του μητροπολιτικού πάρκου.
Δήμος Αγίων Αναργύρων: Ο Δήμος με σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων από το ’90 διεκδικεί το σύνολο του στρατοπέδου των Αγίων Αναργύρων (120 στρέμματα), ενώ έχει έτοιμη μελέτη του Πολυτεχνείου για την μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο.
Δήμος Καλαμαριάς: Με πλούσια εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά δρώμενα, αλλά και ένα εικαστικό δέντρο, στα κλαδιά του οποίου αναρτήθηκαν τα μηνύματα των μικρών παιδιών κινητοποίησε πρόσφατα ο Δήμος Καλαμαριάς τους δημότες του, ζητώντας τη συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα και τη μετατροπή του σε μια όαση πρασίνου και πολιτισμού.
Δήμοι της Δυτικής Αθήνας: Οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας, σε πλήρη σύμπνοια, αγωνίζονται χρόνια για την απομάκρυνση των Στρατοπέδων και την παραχώρηση των χώρων τους στην Αυτοδιοίκηση για τη μετατροπή τους σε πράσινο, χώρους άθλησης και αναψυχής.
Την ίδια ώρα στα Χανιά, σύσσωμοι οι πολίτες και οι φορείς της πόλης μας που διεκδικούν το αυτονόητο (δηλαδή, το σύνολο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου να αποδοθεί στην κοινωνία των Χανίων για πράσινο και ένα σχολείο) βρίσκουν σθεναρά απέναντί τους τη Δημοτική Αρχή. Οι δύο μεγαλειώδεις εκδηλώσεις των χιλιάδων πολιτών των Χανίων έξω από την πύλη του στρατοπέδου, ενώ ταρακούνησαν το Υπουργείο Άμυνας και ανάγκασαν δύο Υφυπουργούς (Λαμπρόπουλος 2007 στη Βουλή και Πλακιωτάκης πριν από μερικές μέρες στα Μ.Μ.Ε.) να δηλώσουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να παραδοθεί το σύνολο του στρατοπέδου στην κοινωνία των Χανίων, άφησαν όμως ανεπηρέαστο, στις εμμονές του, τον Δήμαρχο Χανίων. Υπενθυμίζουμε εδώ, την τελευταία απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου: Παραδίδουμε οικοδομικά τετράγωνα 10 στρεμμάτων στο Υπουργείο Άμυνας (τα οποία στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να τα εξαγοράσουμε!!!), φυτεύουμε ένα δικαστικό μέγαρο 7 στρεμμάτων, δημιουργούμε 11 στρέμματα δρόμους και 1,5 στρέμμα για πολιτιστικό κέντρο (λίγα μέτρα από το στρατόπεδο βρίσκεται το πνευματικό κέντρο!). Έτσι, μαζί με το σχολικό συγκρότημα των 7,5 περίπου στρεμμάτων, το σύνολο του τσιμέντου θα ξεπερνά τα 37 στρέμματα. Αυτή είναι η περιβαλλοντική ευαισθησία του Δημάρχου μας και το «όραμά» του για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας!
Εμείς, οι πολίτες των Χανίων, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ το παραπάνω όραμα να γίνει πράξη. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να αποκτήσει ο πόλη μας στη θέση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου το πάρκο που της αξίζει και το πολύ ένα σχολείο.
Απαιτούμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποδεχτεί επιτέλους τη συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου στο χανιώτικο λαό. Το να σου παραχωρούν το σύνολο του στρατοπέδου και εσύ να επιμένεις να το εξαγοράσεις, πέρα από γραφικότητα, προκαλεί και σοβαρές υποψίες…
Καλούμε επίσης, το Νομάρχη Χανίων να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ομόφωνης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε παθητικοί θεατές σε αυτή την «κωμικοτραγική κατάσταση» του Δήμου Χανίων. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά την βελτίωση των όρων της ζωής μας. Η εμπειρία άλλωστε, μας έχει δείξει, ότι οι οργανωμένες κοινωνικές αντιστάσεις, όπως εκφράζονται μέσα από τα κινήματα πολιτών, μπορούν να κερδίζουν αιτήματα.
Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου