Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

"Χανιώτικα Νέα" 19/2/2008

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τη μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πνεύμονα πρασίνου για τα Χανιά και όχι σε νέο συγκρότημα πολυκατοικιών, διεκδικούν οι κάτοικοι, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Την εκδήλωση οργάνωσαν η Πρωτοβουλία Χανιωτών και η συνέλευση κατοίκων της περιοχής στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Ο κάτοικος της περιοχής Μανώλης Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι "λόγω των αυξημένων αναγκών για στέγαση χτίζονται συνεχώς νέες πολυκατοικίες. Οι παλιές αυλές γίνονται διαμερίσματα. Δείτε για παράδειγμα πόσες νέες πολυκατοικίες έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια στα Λενταριανά, στα Παχιανά, στη Χαλέπα, στον Άγιο Ιωάννη. Οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχίσουν με κίνδυνο να μετατραπούμε σε μια μικρογραφία της Αθήνας. Να μετατραπούμε σε μία πόλη όπου κανείς δεν προέβλεψε πού θα παίζουν τα παιδιά μας".
Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου τόνισε ότι "εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, τασσόμαστε υπέρ του να παραμείνει πράσινο, πνεύμονας ολόκληρης της πόλης. Μαζί μας συμφωνούν το σύνολο των φορέων του Νομού, τουλάχιστον 7.000 Χανιώτες που έχουν υπογράψει σχετικό ψήφισμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η δημοτική αντιπολίτευση, οι βουλευτές του Νομού".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "για το σκοπό αυτό υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γίνουν: Το πρώτο είναι να διεκδικήσουμε το σύνολο της έκτασης από το Υπουργείο Άμυνας”. Εξήγησε ότι “η θέση η δική μας είναι ότι πρέπει: να ελαχιστοποιήσουμε τις απαιτήσεις του Υπουργείου, για έναν χώρο που δεν έχει ανάγκη, και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι μας συμφέρει περισσότερο:
να πληρώσουμε το κόστος μετεγκατάστασης του στρατοπέδου,
να εξαγοράσουμε το ποσοστό της έκτασης που θα συμφωνηθεί να παραμείνει στην κατοχή του Υπουργείου Άμυνας, εφόσον η τιμή δεν θα είναι δυσβάσταχτη ή
να ανταλλάξουμε την έκταση αυτή με κάποια αντίστοιχη, αφού ο νόμος προβλέπει ότι «το ποσοστό της πολεοδομημένης γης που θα αποδοθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να είναι στο ίδιο το υπό μελέτη στρατόπεδο ή άλλο ή ακόμη και σε άλλη έκταση του Δημοσίου». Ο Νομάρχης έχει ταχθεί υπέρ της πρώτης λύσης δηλαδή, να πληρώσουμε το κόστος μετεγκατάστασης, όπως κάνανε σε άλλες πόλεις. Ο Δήμαρχος και το Υπουργείο τάσσονται υπέρ της δεύτερης λύσης δηλαδή, θέλουν να παραμείνει μέρος του χώρου του στρατοπέδου στο ΥΠ.ΕΘ.Α. Φαίνεται όμως ότι δεν συμφωνούν στο ποσοστό του οικοπέδου που θα παραμείνει στην κατοχή του Υπουργείου, οπότε αυτή η λύση οδηγείται σε αδιέξοδο. Η δική μας ένσταση σχετικά με τη δεύτερη λύση είναι ότι πριν την εξαγορά προβλέπεται η ένταξη του στρατοπέδου στο σχέδιο πόλης, το οποίο σημαίνει πολλαπλασιασμό της τιμής του. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να μην προλάβουμε καν να εξαγοράσουμε το ποσοστό του οικοπέδου που θα μείνει στην κατοχή του ΥΠ.ΕΘ.Α. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει διυπουργική απόφαση για ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών”.
Ο κ. Χριστοδουλάκης συμπλήρωσε ότι “το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε για τη χρήση της έκτασης του στρατοπέδου” και κατέληξε:
“Εμείς λέμε ότι ο κόσμος ασφυκτιά, το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να επιστρέψει στους Χανιώτες το χώρο του στρατοπέδου, το οποίο πια δεν έχει ανάγκη, για ένα πνεύμονα πρασίνου και να κτιστεί το πολύ ένα σχολείο”.
Η ΠΟΛΗ
Για την πόλη ως χώρο δράσης και ζωής, μίλησε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σκεύος Παπαϊωάννου. Αναφερόμενος στο σήμερα των πόλεων, σημείωσε:
" Η αγορά και οι πλατείες έχουν πλέον καθαρά οικονομικό χαρακτήρα, οι δρόμοι ανήκουν αποκλειστικά στους εποχούμενους σε αυτοκίνητα και για να παρκάρουν, υποκαθιστώντας σχεδόν πλήρως τα ποδήλατα, ενώ οι πεζοί τους χρησιμοποιούν βιαστικά και με κίνδυνο για να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ τα πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν έχουν μετατραπεί, ως προέκταση των καταστημάτων, σε εκθεσιακούς χώρους προϊόντων ή καταλαμβάνονται από τραπέζια και καρέκλες ή και αυτοκίνητα, τα σπίτια κτίζονται και διαρρυθμίζονται ως ερμητικά κλειστοί χώροι και προορίζονται για δραπέτευση και αυτοεγκλεισμό, για ιδιώτευση στη στενή οικογένεια και για κάποιους συγγενείς και φίλους μόνο κατόπιν πρόσκλησης".
Ο κ. Παπαιωάννου πρόσθεσε ότι "ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται περισσότερο σε χώρο μετακίνησης, αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, φευγαλέων συναντήσεων χωρίς ουσιαστικό και επικοινωνιακό περιεχόμενο".
ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, Γεωργία Νικηφοράκη, υπενθύμισε την πρόταση του συλλόγου για "την ενοποίηση του πρασίνου στην πόλη μας και στους περιαστικούς δήμους με τους οποίους αποτελεί ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα". Οπως ανέφερε, "ο σκοπός της πρότασης είναι αφενός η δημιουργία της δυνατότητας του πεζού και του ποδηλάτη να κινείται μέσα στη πόλη, και αφετέρου με την ελάχιστη χρήση αυτοκινήτου να υπάρχει η φυσική δυνατότητα του περιπάτου στην εξοχή ή στις παρυφές της πόλης, βρίσκοντας τυχόν τα παλιά μονοπάτια. Η ενοποίηση των ελεύθερων χώρων προϋποθέτει την αναγνώριση τους. Για να οργανωθούν οι διαδρομές πρώτα πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των πράσινων και των μη κτισμένων περιοχών πάνω στο κτηματολογικό χάρτη της πόλης των Χανίων και των περιαστικών Δήμων γιατί η διαχείριση των διακεκριμένων περιοχών έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και επιβάλλει την διαμόρφωση αντίστοιχων κριτηρίων”.
Η ίδια τόνισε ότι "οι τελευταίοι ελεύθεροι Δημόσιοι χώροι σ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα είναι ο Άγιος Ματθαίος, οι Άγιοι Απόστολοι – Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το πρεβαντόριο σε συνέχεια με την έκταση του Ψυχιατρείου και του ΜΑΙΧ. Σε μια περίοδο, που οι αξίες παρουσιάζονται ασαφής, οι αρχιτέκτονες είναι σαφής στην Δημοκρατία – το πολιτισμό και την ελπίδα για την βελτίωση της ζωής στη πόλη μας. Ελπίζομε να μη χρειαστεί όσον αφορά το πράσινο να δείξομε και την αγωνιστικότητά που είναι εγγενές χαρακτηριστικό του συλλόγου μας".
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έστειλε κείμενο - παρέμβαση τονίζοντας ότι "η ολική παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην πόλη των Χανίων, συνιστά ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, που απαιτεί τη συστράτευση και ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων”.
Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στη Πρωτοβουλία Χανιωτών "για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου».
Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει "πνεύμονας στην αναπνοή της πόλης". Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι "η παρούσα δημοτική αρχή έδωσε μια μεγάλη μάχη για να ανατρέψει τετελεσμένα της προηγούμενης δημοτικής και νομαρχιακής αρχής, τα οποία εξαφάνιζαν κάθε ελπίδα πρασίνου" και καταλήγοντας σημείωσε ότι "αν υπάρχει μια κωλυσιεργία στην παραχώρηση, οφείλεται στο ότι η πόλη αυτή τη στιγμή είναι με δύο προτάσεις. Το υπουργείο στη διελκιστίδα αυτή προτιμά να σιωπά παρά να πάρει κάποια θέση".
•Το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών, εκπαιδευτικός Αντώνης Αθανασάκης παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα εργασία για τα Χανιά "μέσα από τα μάτια των παιδιών" (λεπτομέρειες στη σελίδα 9).

1 σχόλιο:

ascites είπε...

Δεν κάνουν το ρημαδι το εφετείο στο Ηράκλειο μπας και παραιτηθουν οι υπογραψαντες το πρωτοκολλο τιμής και γλυτώσουμε μια και καλή απο δαύτους;
Να δω κατι αναλογο για το Μαρκοπούλου ...κι ας πεθάνω